{ "title": "Salavat Şerif", "image": "https://www.salavat.gen.tr/images/salavat-serif.jpg", "date": "23.01.2024 03:14:43", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Salavat Şerif, Salavat Peygamber efendimizi anmak ve ona selam göndermektir. Peygamber efendimizin bir hadisinde şöyle; (İnsanların en cimrisi, ismim anıldığında bana salavat getirmeyendir.) diye buyurmuştur. Biz bu hadisi şerifi, okuyup, duyup da daha hala nasıl olur da ona, yani peygamberimize salavatı şerif getirmeyi erteleriz. Hadi şimdi gelin birlikte peygamberimize salavatı şerif getirelim.

\"Allahümme salli ala seyidina muhammedin ve ala ali seyidina muhammed\"

Eğer uzun geliyorsa.

\"Allahümme salli ala seyidina Muhammed\"

\"de diyebilirsiniz. Salavatın bir deyişle de dua, istiğfar, rahmet, tebrik anlamı da taşır. Kur'an'ı Kerim'de de bu konuya yer verilmektedir. Mesela, Ahzab Suresi'nin 56. Ayetinde Peygamber Efendimize (Sav) salavatı selam getirmek emrediliyor. Bir başka konudan da bakarsak, Allah cc. Namaz kılmamızı, oruç tutmamızı ve birçok ibadetleri Kur'an-da bize emretmektedir. Ama Allah (C. C.) yapmaz. Allah cc. Azhab suresinin 56. Ayetinde bizim peygamberimiz Hz. Muhammed'e melekleri ile kendisine salavat getirdiğini söylüyor. Kendi yapmış olduğunu biz kullarına da emrediyor. Bizler de peygamber efendimiz için, her gün salavatı şerif getirmeye önem göstermeliyiz.

Peygamberimiz (Sav) bir başka hadislerinde de şöyle buyurmaktadır
Biraz da salavatı şeriflerle örnekler verelim. Birçok salavatı şerif vardır.
\"Sahabilerden bir zat, Rasulullah (Sav) ile şöyle konuştu\"
Mesela, namaz da selam vermeden, tahiyyat duasından sonra okuduğumuz salli ve barik duaları en meşur ve en anlamlı dualardır;

Allahuekber
\"Allahümme salli ala Muhammed'in ve ala ali Muhammed' in, kema salleyte ala ibrahime ve ala ali ibrahim, inneke hamidun mecid. \"

Allahuekber
\"Allahümme barik ala Muhammed'in ve ala ali Muhammed' in, kema barekte ala ibrahime ve ala ali ibrahim, inneke hamidun mecid. \"

Anlamı;
\"Allah'ım! Muhammed'e ve ailesine rahmet kıl, tıpkı İbrahim'e ve ailesine rahmet kıldığın gibi. Sen övülmeye layıksın, şerefi yücesin. Muhammed'i ve ailesini mübarek kıl, tıpkı İbrahim'i ve ailesini mübarek kıldığın gibi. Sen övülmeye layıksın, şerefi yücesin. \"

Min.

Önemli Not: Arap alfabesinde bulunan bütün harfler Türk alfabesinde bulunmadığından burada yazılanlar sadece yakın bir okuyuştur. Bilenden ağız yolu ile öğrenmek daha makbuldür.
" } ] }